De uitverkoren aannemer voor de bouw van een nieuw 5-Sterren Ziekenhuis” op Curacao, Ballast Nedam jaagt de lokale bevolking nog verder op kosten, omdat er nog een kapitaals injectie bij moet om beter aan een herzien budget te voldoen.

De Turkse eigenaar van Ballast Nedam heeft een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken met betrekking tot de bouw de bouw en wenst meer duidelijkheid omtrent de geldstromen naar de onderaannemers, waar grote vraagtekens achter geplaatst worden.

De Telegraag komt met een bericht die deze stelling zijdelings onderbouwt, en wijst erop dat volgens “ingewijden”, de nieuwbouw van het ziekenhuis op Curacao dreigt uit te lopen op een financiele strop. In 2011 werd er met de bouw van het nieuwe ziekenhuis gestart, onder toezicht van SONA, die namens Nederland ook de juiste besteding van de subsidies aan projecten op Curacao bewaakten.

Er wordt nu een hoop geld uitgegeven, maar het beoogde doel om de zorg te verbeteren, komt in de praktijk niet veel van terecht. Nederland die de financiering regelde middels een obligatie lening van 200 miljoen euro kan straks fluiten naar de centen.

Om het de koloniale kwartiermakers op Curacao nog wat moeilijker te maken, krijgen we te kampen met hogere gezondheidszorgkosten in de toekomst. Curacao is aan het vergrijzen en dat kost de gemeenschap dus meer geld. Men geeft daar nu voornamelijk de huisartsen de schuld van, omdat sommigen daarvan nu al gemiddeld fl.2.000 per patient aan geneesmiddelen uitschrijven.

Het primaire doel van het ziekenhuis was om Nederlandse pensionado’s naar het eiland te lokken, en dus medische garanties voor deze doelgroep te bieden, die op zich de Horeca ondernemers in stand zouden moeten gaan houden. Deze schakel is zeer belangerijk om het herstructurerings (lees : rekolonsatie) proces te doen voltooien.

KLM en TUI vliegen nou over het algemeen volk aan wat minder goed in de slappe was zit. De hoeksteen voor de verkapte invasie mist nu, en dat kan het politieke proces ernstig verstoren, of anders negatief beinvloeden.

Een andere doorn in het oog voor het hospitaal plan, lijkt dat de artsen niet in loondienst wensen te gaan. Het ondernemingsplan gaat daar wel vanuit, waardoor er miljoenen verlies geleden zullen worden tijdens de exploitatie van het nieuwe complex, en dat geld allleen als het inderdaad zover komt!

Minister Schippers van Volksgezondheid vind de zorg op Curacao achterhaald en heeft daarom besloten om patienten die medische zorg nodig hebben en op Bonaire wonen, nu niet meer naar Curacao mogen worden overgebracht. In plaats daarvoor worden de facilieiten in Colombia en Miami nu ‘tijdelijke’ aangewend.

De macro-economische verstrengelingen doen Curacao kennelijk de das om.

Telegraaf / AA Magnum Blog Site News 2017.

SHARE

Leave a Reply